ÇEŞİTLİ YÖNLERDEN HZ. FATIMA'NIN (A.S) HZ. PEYGAMBER'E (S.A.A) BENZEDİĞİ VE PEYGAMBER'İN ONU ÖPMESİ

 

  1- Sahih-i Tirmizî, kendi senediyle Resulullah'ın zevcesi Aişe'den şöyle nakletmiştir:

Ben, Resulullah'ın (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) kızı Fatıma kadar; oturup kalkmasında, davranış, tutum ve vakarında Resulullah'a (salla’l-lâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) benzeyen birisini görmedim.

Ve yine şöyle demiştir:

Fatıma, Peygamber'in (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) yanına geldiğinde, Peygamber yerinden kalkıp ona doğru gider ve onu öpüp kendi yerinde oturturdu. Peygamber (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) de onun yanına geldiğinde, Fatıma yerinden kalkar, onu öper ve  oturduğu yerde oturturdu. 

2- Hakim, Müstedrek-üs Sahihayn'de kendi senediyle Aişe'nin şöyle dediğini nakleder:

Ben, Fatıma kadar konuşma ve sohbetinde Resulullah'a (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) benzeyen birisini görmedim. Fatıma, Resulullah'ın

bulunduğu yere geldiğinde, Peygamber ona hoş geldin der, (sonra) yerinden kalkıp Fatıma'ya doğru gider; elinden tutup öper ve kendi yerinde oturturdu.

Müstedrek-üs Sahihayn'in sahibi şöyle demiştir: "Bu hadis, Buharî ve Müslim'in, sahih hadis için zikrettikleri şartları taşımaktadır."

Bu hadisi, Beyhakî de kendi Sünen'inde şu ekle nakletmiştir:

Peygamber, (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sel-lem) Fatıma'nın yanına geldiğinde Fatıma, ona hoş geldin der ve yerinden kalkıp babasının elinden tutar ve öperdi. 

3- İmam Ahmed ibn-i Hanbel de kendi Müsned'inde, Enes ibn-i Malik'in şöyle dediğini nakletmiş:

Hiç kimse Hasan ibn-i Ali (aleyhi’s-selâm) ve Fatıma (selamullahi aleyha) kadar, Resulullah'a (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) benzemi-yordu. 

4- Müslim kendi Sahih'inde, Hz. Fatıma'nın faziletleri babında, Aişe'nin şöyle dediğini yazıyor:

Peygamber'in (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) hanımlarının hepsi (onun  huzurunda) bir araya toplanmış oldukları bir sırada, Fatıma geldi. Yürüyüşü Resulullah'ın (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) yürümesi gibiydi. Resulullah (s.a.a), "Hoş geldin kızım!" dedi ve sonra onu sağ veya sol yanında oturttu…

Bu hadisin devamı vardır. Geriye kalan kısmını 9. bölümde nakledeceğiz. İbn-i Mace, Ahmed ibn-i Hanbel ve hadis alimlerinden birçokları bu hadisi nakletmişlerdir. 

5- Muttakî, Kenz-ül Ummâl'da, Aişe'den şöyle nakleder:

Peygamber-i Ekrem (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) Fatıma'nın (selamullahi aleyha) saçın-dan çok öperdi.

Bu hadisi, İbn-i Asakir de nakletmiştir. 

6- İbn-i Esir, Üsd-ül Gâbe'de İbn-i Abbas'tan şöyle nakleder:

Peygamber (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) seferden döndüğünde, Fatıma'yı (aleyha selâm) öperdi.

Bu hadisi, Heysemî de, Mecma-üz Zevâid'de nakletmiş ve Taberanî'nin de, "el-Evsat" adlı eserinde bu hadisi naklederek, râvilerinin hepsinin güvenilir olduklarını kay-dettiğini, sözlerine eklemiştir. Yine Muhibbuddin Taberî de, "Zehâir-ül Ukbâ" adlı kitabında bu hadisi zikrederek, İbn-i Seri'nin de bu hadisi tahriç ettiğini söylemiştir. 

7- Muhibbuddin Taberî Aişe'den naklen şöyle yazıyor:

Resul-i Ekrem (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem), bir gün Fatıma'nın  boğazının altındaki çukurdan öptü.

Muhibbuddin Taberî, bu hadisi Harbî'nin de naklettiğini ve Molla'nın da kendi Sire'sinde tahriç ettiğini kaydetmiştir. Sonuncu nakilde şu ek de yer almıştır:

Ben Resulullah'a (s.a.a); "Şimdiye kadar yap-madığın bir işi yaptın" dedim. O şöyle buyurdu: "Ey Aişe, ben cenneti arzu ettiğimde Fatıma'nın boğazının altındaki çukuru öperim.”

Birinci bölümde de Aişe'nin hadisinde "Ben Resulullah'a (s.a.a) neden Fatıma geldiğinde onu öpüyorsun dedim…" ve İbn-i Abbas'ın hadisinde de  "Resulullah (salla’llâhu aleyhi -ve alihi- ve sellem) Fatıma'yı çok öperdi…" cümlelerinin yer aldığını naklettik. 

 KAYNAKLARI

1- Sahih-i Tirmizî, c.2, s.319. Sahih-i Ebi Dâvud, s.223. Müstedrek-üs Sahihayn, c.4, s.172. Edeb-ül Müfred, s.136. Feth-ül Bâri, c.9, s.200.

2- Müstedrek-üs Sahihayn, c.3, s.154 ve 159. Edeb-ül Müfred, s.141. el-İstiâb, c.2, s.51. Sünen-i Beyhâki, c.7, s.101.

3- Müsned-i Ahmed, c.3, s.146.

4- Sahih-i Müslim, Fezâil-üs Sahabe kitabında Fezail-i Fatıma (a.s) bölümü. Müsned-i Ahmed, c.6, s.282. Sahih-i İbn-i Mâce, Hz. Peygamber'in hastalığıyla ilgili hadisler bölümü.

5- Kenz-ül Ummâl, c.7, s.111. Feyz-ül Kadir, c.5, s.176.

6- Üsd-ül Gâbe, c.5, s.512. Mecma-üz Zevâid, c.8, s.42. Zehâir-ül Ukbâ, s.36.

7- Zehâir-ül Ukbâ, s.36.