NAMAZ

SORU 1: Ehl-i Beyt (a.s) dostlarının namazları üç vakitte kılmalarının sakıncası varmıdır?

ÜLKE: TÜRKİYE

CEVAP 1: Ehl-i Beyt (a.s) mezhebinde namaz üç vakitte kılınabilinir. Sabah namazı sadık fecirden sonra güneş doğuncaya kadar olan zaman diliminde kılınır. Öğle ve ikindi namazları birinci zeval (öğlen vakti)’nden akşama kadar kılınmalıdır. Öğle namazını da ikindi namazından önce kılmak gerekir. Akşam ve yatsı namazları ise birinci mağrib (güneş batımı)’ından sona gece yarısına kadar kılınmalıdır, akşam namazı da yatsı namazından önce kılınmalıdır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

“Ve namaz kıl güneşin zevâl vaktinde, geceleyin karanlık basınca ve fecir çağında; şüphe yok ki sabah namazı, meleklerin tanık olduğu bir namazdır.”

Buna göre namazları üç vakitte kılmanın hiçbir sakıncası yoktur, fakat her namazın kendi fazilet vaktinde yani beş vakitte kılınması müstehaptır. Eğer bu müstehabbı yerine getirmek istersek –ki vacip değildir- namazlar beş vakitte kılınacaktır.

SORU 2: Ben bir kişi ile evlenmek istiyorum, fakat namaz kılmıyor, şer’i olarak sakıncası var mıdır?

CEVAP 2: Eğer sapıklığa düşme korkusu varsa caiz değildir.

SORU 3: Namaz kılmayan birisinin evinde yemek yiyip namaz kılmak caiz midir?

CEVAP 3: Sakıncası yoktur.

SORU 4: Namazı terk edip kılmayan birisi hangi surette kâfir veya necis olur?

CEVAP 4: Namazı terk edip kılmamak her ne kadar büyük günahlardan ise de insan sadece bununla kâfir olmaz.

SORU 5: Namaz kılmadığını bildiğimiz insanların evine gidip gelmek caiz midir?

CEVAP 5: Sakıncası yoktur fakat nehy-i münker etme ihtimali olmalı, etkili olmama ihtimali varsa da ihtiyat-ı vacip gereği kerahet ettiğinizi izhar etmelisiniz.